Circuit Bending -guru Vola haastattelussa

Muusikko ja taiteilija Ville Olaskari, eli Vola tulee pitämään Circuit Bending-pajaa Värkkäilyfestarille.

Mitä on Circuit Bending?

Circuit Bendauksessa käytetään yleensä paristokäyttöisiä leluja, soittimia tai muita ääntä tuottavia laitteita, joiden virtapiirien osia yhdistellään toisin kuin valmistaja on ne tarkoittanut. Toisin sanoen laitteille tehdään oikosulkuja, jolloin ne tekevät jotain muuta kuin mihin ne on suunniteltu. Yleensä Circuit Bendingissa käytetään ääntä tuottavia laitteita, mutta siihen voi myös käyttää videolaitteita, digitaalisia kameroita tai televisioita.

Kuka on Vola?

Vola on voittanut kansainvälisen Moog Circuit Bending Challenge -kilpailun vuonna 2016. Volan voittajatyö oli äänileluja sisältävistä vaihdettavista äänilähdekaseteista muodostettu sekvensseri. Ville itse otaksuu voittonsa tulleen vahvasta ja omaperäisestä konseptista. Volalla on myös musiikkitausta, ja hän mukana useissa kokoonpanoissa, joissa tavoitteena on soittaa mitä huvittaa. Yksi näistä yhtyeistä on nimeltään Tottumiskysymys. Tottumiskysymyksen musiikki perustuu improvisointiin vaihtelevilla soittimilla, ja soitossa on tärkeintä tehdä musiikkia tavoilla, joista itse pitää. Vola soittaa lähinnä itse rakentamiaan syntetisaattoreilla, mutta bändissä on myös mukana perinteisten soittimien soittajia.

Vola rakentelee myös modulaarisyntetisaattoria, joka muuntuu koko ajan tarpeiden mukaan. Vola on kauan ollut muusikko, ja kokee että vasta rakentelun myötä hän löysi oman soittimensa.

Volan mielestä musiikin harrastamisen ei aina tarvitsisi olla niin vakavaa ja tavoitteellista, vaan perinteisen soittamisen rinnalla voisi olla enemmän hauskanpitoa ja kokeilevuutta. Vola on esimerkiksi tehnyt slide-kitaran squash-mailaan. Äänilähteellä ei ole merkitystä: johonkin biisiin saattaa sopia perinteinen soitin ja johonkin taas itse rakennettu.

Volan taustaa

Vola on alun perin graafinen suunnittelija ja on sen jälkeen opiskellut tekstiilitaiteen maisteriksi. Vola on aina nähnyt tekstiilit ja kankaat hyvin rytmikkäinä asioina. Tekstiilitaiteen maisteriopintojen aikana elektroniikka vei Volan mennessään, ja Vola päätyi tekemään maisterintutkintona ääneen liittyvän opinnäytetyön, Äänikutojan. Siinä on ledimatriisi, joka muodostaa virtuaalisen kankaan. Äänikutojassa on käytetty tekstiilitaiteen sidosoppia, ja ”kangas” joka muodostuu ledimatriisiin, muodostuu samalla logiikalla kuin oikea kangas. Äänikutojassa kangasta voi tavallaan soittaa, eli jos esimerkiksi vahtaa langan väriä, äänen korkeus vaihtuu. Kun painaa play-nappia, matriisi soittaa yksitellen kankaan ”kudoksia”. Äänikutoja on kiertänyt Masters of Aalto-näyttelyn mukana ja ollut esillä mm. Etelä-Afrikassa.

Videossa Vola kertoo Mood Circuit Bending Challenge 2016 -voittaja laitteestaan.

 

Circuit bending laite-kuvituskuva

Kirjoita kommentti