Exploring Senses CIC -järjestön David Allistonen haastattelu

Miten kuvailisit itseäsi?

Useimmiten olen taiteilija, joka tutkii ja kehittelee luovia prosesseja ja tekniikoita. Joskus olen suunnittelija, joka etsii ratkaisuja arkielämän ja yhteiskunnan ongelmiin. Pidän myös työpajoja, joissa pyrin tekemään oppimisesta helppoa. Näiden osa-alueiden yhdistäminen on kiehtovaa.

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?

Minulla on tausta muun muassa musiikin, muodin ja teknisen suunnittelun aloilla. Olen opiskellut tuotesuunnittelua, muotoilua sekä taidetta ja käsityötekniikoita Brightonin yliopistossa. Kun valmistuin, päätin yhdistää nämä taidot ja perustin Exploring Senses CIC -järjestön, joka on voittoa tavoittelematon yhteisöllinen taidejärjestö. Yhteisössä työskentelee freelance-taiteilijoita ja tekniikan ammattilaisia, jotka yhdistävät työssään taidetta, käsityötä, teknologiaa ja materiaalien kierrätystä. Samalla he keksivät uusia aluevaltauksia luovuuden ja mielikuvituksen toteuttamiseen.

Mikä Maker-kulttuurissa kiehtoo sinua eniten, ja mitä annettavaa maker-kulttuurilla voisi olla?

Maker-kulttuuri inspiroi ihmisiä luovuuden ja mielikuvituksen käyttöön uusien esineiden valmistuksessa, ongelmanratkaisuun ja uusien taitojen opetteluun. Se kannustaa myös materiaalien uudelleen käyttämiseen sen sijaan, että kaikki ostetaan valmiina. Kokeilemisen ja onnekkaiden sattumuksien kautta syntyy asenne, että kaikki on mahdollista. Maker-kulttuuri on minulle elämäntapa, eli jatkuvaa ideoinnin, tutkimisen, yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista sekä opitun jakamista. Usein tämä leikkisä ja hauska prosessi johtaa uusiin tuttavuuksiin ja yhteistyöverkostoihin. Lapsille tämän tyyppinen oppiminen on tärkeää koska se opettaa sinnikkyyttä, ja että epäonnistuminen on tärkeä osa oppimista. Yhdessä työskentelyn avulla jokaisen tiedot ja taidot nivoutuvat yhteen, jolloin voidaan saavuttaa ihmeellisiä ja yllättäviä asioita. Yksinkin opiskellessa oppii asioita, mutta mitä hyötyä on oppimisessa, jota ei jaa muille? Maker-kulttuurin yhteisöllisyydellä on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys, jotta emme ajautuisi digitalisoitumisen myötä omiin erillisiin kupliimme.

Minkälaisia työpajoja pidät yleensä?

Pidämme työpajoja kouluissa, nuorisotaloissa, taidegallerioissa, festivaaleilla ja paikallisissa yrityksissä ja yhteisöissä. Meillä on myös pop up -työpajoja Brightonin rannikolla sijaitsevassa Exploring Senses Maker Labissa. Työpajoissamme työskennellään usein digitaalisen ja käsintehdyn materiaalin rajapinnassa. Toy Hacking tai 3D kynien tuotoksia voidaan esimerkiksi valokuvata ja muokata digitaalisesti, ja kuva voidaan tulostaa printtinä esimerkiksi T-paitaan, kassiin, huppariin tai mukiin. Toteutamme myös ”digitaalisia mutaatioita”. Siinä tehdään pahvista asuja, jotka puetaan päälle ja 3D skannataan. Tiedostot muunnetaan Minecraft-hahmoiksi, ja lopulta hahmoista tulostetaan 3D-printterillä fyysisiä pelihahmoja.

Minkälaisia työpajoja tulet pitämään Värkkäilyfestarille?

Värkkäilyfestarilla meillä tulee olemaan Toy Hacking- ja 3D-kynä -työpajoja. Toy Hackingissa leikataan, sahataan ja liimataan käytöstä poistettuja leluja uusiksi mutanttihybrideiksi. 3D-kynillä tulostetaan esineitä ja ulokkeita, joita voi esimerkiksi lisätä omiin leluihin. Materiaali on ekologista, sillä 3D-kynän biohajoava PLA-muovi on tehty maissitärkkelyksestä. Nämä hauskat työpajat tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia uusien yhdistelmien toteuttamiseen ja materiaalien tuunaukseen. Usein Toy Hacking -luomukset kertovat jotain tekijänsä identiteetistä, sillä valitsemme materiaaleja, muotoja ja värejä, jotka sillä hetkellä kiinnostavat meitä. Aloitettuaan Toy Hackingin, sitä ei malta olla lopettamatta!

 

Kirjoita kommentti