Värkkäilyfestari

Tekevän ihmisen olotila!

Värkkäilyfestari siirtyy!

 

Mikä Värkkäilyfestari?

Se tarkoittaa, että talo on täynnä työpajoja! Värkkäilyfestari on maker-kulttuuria tutuksi tekevä tapahtuma. Maker-kulttuuri perustuu tee-se-itse -ajattelulle. Tekeminen on eri materiaalien, teknologian, käsityön ja taiteen yhdistelyä. Värkkäily on korjaamista ja kierrättämistä sekä uuden rakentamista vanhan päälle.

Tapahtumassa on värkkäilyn huippuosaajien, yritysten ja oppilaitosten työpajoja ja esittelypisteitä. Toisaalta tapahtumaan voi kuka vaan ilmoittautua pitämään työpajaa tai esittelemään omaa tekemistää. Lue Värkkäilyfestarista lisää klikkaamalla tätä linkkiä.

Missä Värkkäilyfestari järjestetään?

Värkkäilyfestarin kotipaikka on kulttuuritalo Villa Arttu, joka sijaitsee Hyvinkään Villatehtaalla. Vanhaan kutomoon vuonna 2005 saneeratuissa tiloissa on 2000 taiteelle ja tekemiselle. Villa Artussa on laadukkaat ja hyvin varustetut työtilat kuvataiteen eri tekniikoille sekä pehmeiden ja kovien materiaalien muotoiluille ja käsitöille.

Värkkäilyfestarin aikana talo on täynnä työpajoja, mukaan lukien Villa Artun 175m² näyttelysali.

Milloin Värkkäilyfestarit on?

Kaksipäiväinen Värkkäilyfestari järjestetään joka toinen vuosi (parillisina vuosina). Ensimmäinen Värkkäilyfestari järjestettiin syyskuussa 2018. Värkkäilyfestari 2.0 järjestetään toukokuussa 2020. Tulevat vuodet näyttävät, vakiintuuko festarin ajankohta vai vaihteleeko se vuodesta toiseen.

Kenelle Värkkäilyfestarit on suunnattu?

Värkkäilyfestari on avoin kaikille. Erityisesti kannustetaan nuoria ja nuoria aikuisia ottamaan tapahtuma haltuun sekä tekijöinä että kokijoina. Festarin ensimmäinen on arkipäivä ja suunnattu erityisesti koulu- ja muille ryhmille. Toinen päivä on kaikille avoin tapahtuma.

Miksi Värkkäilyfestari järjestetään?

Värkkäilyfestari tarjoaa osaamisen tasosta riippumatta elämyksiä, kokemuksia ja oppimisen iloa tekemisen ja värkkäilyn parissa. Toisaalta se tarjoaa taitajille ja tekijöille mahdollisuuden näyttää osaamistaan, mahdollisuuden jakaa ideoitaan ja opettaa toijaan muille. Värkkäilyfestari on yhdessä kokeilemista, tutkimista, luomista ja oppimista.

Mitä on värkkäily?

Värkkäily on itsetekemisen kulttuuria, jossa sovelletaan eri materiaaleja ja teknologiaa ennakkoluulottomasti. Värkkäilyfestari pohjautuu maker-kulttuuriin, jossa uutta tietoa rakennetaan vanhan päälle. Siinä korostetaan yhdessä tekemistä ja oppimista. Kuka tahansa voi toimia opettajana ja näyttää tekemisen kautta omaa osaamistaan. Ideana on jakaa tietoa, taitoa ja osaamista oman innostuksen ja intohimon kautta.

Mitä kaikkea värkkäily voi olla? Lyhyt vastaus: kaikkea! Värkkäilyä, eli kotikutoista keksimistä ja materiaalien nokkelaa kierrätystä on harrastettu Suomessa aina, ja moni onkin jo tietämättään värkkäilijä. Nykyajan värkkäilyssä käytetään myös luovalla tavalla teknologiaa tai sitä yhdistetään perinteiseen käsityöhön. Esimerkkejä tällaisesta värkkäilystä ovat mm. ledikeppihevoset, älyvaatteet tai varaosien tulostaminen 3D -printterillä.

Eettisyys, ekologisuus ja ekonomisuus liittyvät värkkäilyyn: värkkäilyfilosofiassa kannustetaan korjaamaan laitteita itse ja luomaan omatoimisesti sisältöä passiivisen kuluttamisen sijaan.

 

Seuraa Värkkäilyfestaria Instagramissa
Tykkää Värkkäilyfestarista Facebookissa

Kädet pitelevät microbittiä-kuvituskuva