Mitä on värkkäily?

Mitä on värkkäily?

Värkkäily on itsetekemisen kulttuuria, jossa sovelletaan eri materiaaleja ja teknologiaa ennakkoluulottomasti. Värkkäilyfestari pohjautuu maker-kulttuuriin, jossa uutta tietoa rakennetaan vanhan päälle. Siinä korostetaan yhdessä tekemistä ja oppimista. Kuka tahansa voi toimia opettajana ja näyttää tekemisen kautta omaa osaamistaan. Ideana on jakaa tietoa, taitoa ja osaamista oman innostuksen ja intohimon kautta.

Mitä kaikkea värkkäily voi olla? Lyhyt vastaus: kaikkea! Värkkäilyä, eli kotikutoista keksimistä ja materiaalien nokkelaa kierrätystä on harrastettu Suomessa aina, ja moni onkin jo tietämättään värkkäilijä. Nykyajan värkkäilyssä käytetään myös luovalla tavalla teknologiaa tai sitä yhdistetään perinteiseen käsityöhön. Esimerkkejä tällaisesta värkkäilystä ovat mm. ledikeppihevoset, älyvaatteet tai varaosien tulostaminen 3D -printterillä.

Eettisyys, ekologisuus ja ekonomisuus liittyvät värkkäilyyn: värkkäilyfilosofiassa kannustetaan korjaamaan laitteita itse ja luomaan omatoimisesti sisältöä passiivisen kuluttamisen sijaan.

 

Seuraa Värkkäilyfestaria Instagramissa
Tykkää Värkkäilyfestarista Facebookissa

Kädet pitelevät microbittiä-kuvituskuva