Värkkäilykisa

Värkkäilyfestari on korona-aikana Värkkäilykisa!

Värkkäilyfestari perustettiin vuonna 2018 tekemään tunnetuksi makerkulttuuria, jonka suomenkieliseksi vastineeksi on vakiintunut värkkäily tai värkkääminen. Tavoitteena on innostaa etenkin nuoria ja lapsia värkkäilyn pariin.

Värkkäily on erilaisten materiaalien ja tekniikoiden sekä teknologian ja kädentaitojen yhdistelemistä ja luovaa käyttöä. Se on purkamista ja uudelleen rakentamista. Keskeistä on kokeileminen ja tutkiminen sekä yhdessä tekeminen ja oppiminen. Värkkäily voi olla esimerkiksi tietokoneohjelmointia, käsityötä tai taidetta.

Kaikkea tätä oli ensimmäinen Värkkäilyfestari kulttuuritalo Villa Artussa syyskuussa 2018. Festari oli talo täynnä työpajoja ja tekemistä. Kaikki oli valmista samanlaisen tekemisen meiningin toteuttamiseen toukokuussa 2020. Sitten tuli korona ja Värkkäilyfestari 2.0 täytyi perua.

Mutta ei hätää. Olemme julistaneen Värkkäilykilpailun.

Värkkäilykisassa tehdään keskeneräinen projekti valmiiksi

Kilpailu on suunnattu 13–28-vuotiaille nuorille. Ilmoittautuminen kilpailuun on lokakuun 2020 ajan. Kilpailuun ilmoittaudutaan mukaan kesken tai suunnitelmaksi jääneellä projektilla.

Ilmoittautuneiden joukosta valitaan joukko jatkoon pääseviä. He saavat palkinnoksi ammattialaisten mentorointia sekä materiaali-, tarvike- ja työvälineapua. Tavoite on saada keskeneräinen työ sellaiseen muotoon, että sitä voi esitellä muille. Työn viimeistely- ja esityskuntoon saattaminen tapahtuu kilpailijoiden yhteistapaamisessa kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäällä tammikuussa 2021. Siellä tuomarit ja kilpakumppanit arvioivat työt.

Valmiit työt esittäytyvät yleisöäänestyksessä ja näyttelyssä

Kilpailutyöt esitellään helmikuun 2021 aikana näillä nettisivuilla ja yleisö pääsee äänestämään niistä mieleistänsä. Työt tulevat olemaan esillä myös syksyllä 2021 Villa Artussa järjestettävässä Värkkäilynäyttelyssä.

Ei paremmuusjärjestys vaan tukea tekemiseen

Värkkäilykisan tarkoitus ei ole laittaa värkkääjiä ja heidän töitään paremmuusjärjestykseen. Tarkoitus on tukea taidoiltaan ja kokemukseltaan hyvinkin erilaisia tekijöitä tekemään syystä tai toisesta kesken jäänyt työ valmiiksi. Kriteereinä kilpailussa on rohkeus ja kiinnostus tutkia ja kokeilla sekä jakaa osaamista ja oivaltamista muiden kanssa. Kilpailun aikana mentorit ja kilpailijat pitävät yhteyttä yhteisellä työskentelyalustalla ja etätapaamisessa.

Kilpailun pääpalkinto on mahdollisuus päästä työskentelemään makeralan ammattialaisen, kilpailun mentorina ja tuomarina toimivan Makerspaceman Heikki Pullon työtiloihin Teijon Masuuniin.

Palkintojen jako valtakunnallisessa nuorten kulttuuritapahtumassa

Värkkäilykisan palkinnot jaetaan toukokuussa 2021 Porissa osana valtakunnallista Nuori Taide 2021 -tapahtumaa ja Nuori Kulttuuri -festivaalia. Monitaiteeseen tapahtumaan odotetaan tuhansia osallistujia.

Linkkejä

Tästä linkistä voi lukea lisää siitä, mitä värkkäily on.

Tästä linkistä voi lukea kilpailun säännöt.

Tästä linkistä pääset tutustumaan kilpailun tuomaristoon ja mentoreihin.